Gönderen Konu: Rehberlik Soruları (2005-KPSS)  (Okunma sayısı 6469 defa)

Çevrimdışı mtcanbay

  • PDR Forum.Net
  • Yönetim
  • Üye
  • *****
  • İleti: 871
  • Karizma 3293
Rehberlik Soruları (2005-KPSS)
« : Ağustos 12, 2006, 11:05:53 ÖS »
Rehberlik Soruları (2005-KPSS)


REHBERLİK
1. "Akran danışmanı" ne demektir?
A) Öğretmenlerin sorunlarıyla ilgilenen kişi
B) Üst sınıftakilerin alt sınıftakilere danışmanlık yapması
C) Ailesinin çocukla ilgilenmesi
D) Psikolojik danışmandan alınan yardım
E) Sınıf rehber öğretmeninin öğrenciye sunduğu danışma hizmetleri
(Cevap )

2. Boşanmak üzere olan öğretmen Fatma hanım bir gün sınıfındaki bir çocuğun
anne-babasının boşanacağını öğrenmiştir.
Çocuğa aşağıdakilerden hangisini söylerse kendi sorununu yansıtmamış olur?
A) Kesin suç babandadır
B) Yazık! Olan çocuklara oluyor.
C) Annen üzülüyor değil mi?
D) Sen ne düşünüyorsun
E) Baban size bakacak mı?
(Cevap )

3. Danışman ve danışan arasında aşağıdakilerden hangisinin olması zorunlu
değildir?
A) İçtenlik
B) Dinleme
C) Güven
D) Değerlendirme
E) Saygı
(Cevap D)

4. Bir öğrenci hakkında öğrencinin durumunu ve çevresinin (ailesi,
arkadaşları, diğer öğretmenler vs.) ne düşündüğü bilmek isteyen öğretmen
hangi yöntemi kullanmalıdır?
A) Portfolyo
B) Anket
C) Mülakat
D) Gözlem
E) Derecelendirme ölçekleri
(Cevap B)

5. Aşağıdakilerden hangisi Rehberlik Araştırma Merkezlerinin görevleri
arasında değildir?
A) Rehber öğretmenlerin stajyerliğini kaldırmak
B) Gizil güçleri olan çocukları tespit edip toplu dosyalarını tutmak
C) Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin tespit edilmesi ve eğitsel
kararlarının alınması
D) Yıllık rehberlik program taslağını hazırlamak
E) Rehberlik programlarının geliştirilmesi amacıyla araştırmalar yapmak
(Cevap B)

6. Aşağıdakilerden hangisi rehberliğin temel işlevlerinden değildir?
A) Sınıflandırma
B) Önleyici
C) Tamamlayıcılık
D) Yönlendirici
E) Gelişimsel
(Cevap )

7. Aşağıdakilerden hangisi okul rehber öğretmeninin görevlerinden biri
değildir?
A) Okul rehberlik servisine başkanlık etmek
B) Okul rehberlik programını hazırlamak
C) Öğrencilere uygulanacak bireyi tanıma etkinliklerini yürütür.
D) Okul içinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma ile ilgili konularda
araştırmalar yapar.
E) Rehberlik programının uygulanmasında sınıf rehber öğretmenlerine
rehberlik eder.
(Cevap A)

8. Aşağıdakilerden hangisi öğretmenin kendisini açmasına örnektir?
A) Eğitsel gezilerde öğrenciler çok eğlenir.
B) Bu gezi çok eğlenceli olmalı
C) Siz bu gezi hakkında ne düşünüyorsunuz?
D) Geziler sizi heyecanlandırıyor mu?
E) Öğrenciyken yıl sonunda ben de sizin gibi hissederdim
(Cevap E)

9. Özgüveni düşük bir öğrenciye özgüvenini arttırmak için PDR hizmetlerinden
hangisini daha önce yapmak gerekir?
A) Bilgi verme
B) Psikolojik danışma
C) Konsültasyon
D) Müşavirlik
E) Oryantasyon
(Cevap B)

10. Öğrencisinin mesleki gelişimine yardım isteyen bir öğretmenin sahip
olabileceği görüşlerden hangisi mesleki rehberlik anlayışına uygun değildir?
A) Öğrenciyi her açıdan iyi bir şekilde tanımalı
B) Öğrencinin ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerini ön planda tutmalı
C) Meslekler hakkında olumlu bir tutum yerleştirmeye çalışmalı
D) Öğrencilerin meslekleri tanımasına yardımcı olmalı
E) Öğrencileri toplumsal cinsiyet rollerine uygun mesleklere
yönlendirmelidir
(Cevap E)

11. Aşağıdakilerden hangisi PDR'de kendini gerçekleştirmeyi amaçlamaya uygun
bir seçenektir?
A) Öğrenciye alacağı kararlarda yardımcı olmak
B) Her birey doğuştan gizilgüçlerini gerçekleştirme eğilimine sahiptir
C) Öğrencilerin topluma uyumlu bireyler olmalarını sağlamak
D) Bireylerin verecekleri kararlara saygılı olmak
E) Her alanda bireysel gelişimi desteklemek
(Cevap B)

12. Aşağıdakilerden hangisi rehberlik tanımındaki ortak öğelerden birisi
değildir?
A) Profesyonel bir süreçtir
B) Bireye dönük bir hizmettir
C) Amaç bireyin kendini gerçekleştirmesidir
D) Bir yardım sürecidir
E) Öğüt verme vardır
(Cevap E)

13. Aşağıdakilerden hangisi öğrenci kişilik hizmetlerinin amaçlarından
birisi değildir?
A) İhtiyacı olan öğrencilere sosyal yardımda bulunmak
B) Öğrencilere sağlık hizmetleri sunmak
C) Psikolojik danışmanlık hizmetlerinde bulunmak
D) Bireylerin gizilgüçlerini geliştirmek
E) Bireysel farklılıkları ortadan kaldırmak
(Cevap E)

14. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan öğrenciye yönelik rehberlik hizmeti
değildir?
A) Konsültasyon
B) İzleme
C) Sevk
D) Yöneltme
E) Psikolojik danışma
(Cevap A)

15. Aşağıdakilerden hangisi gelişimsel rehberlik anlayışının özelliği
değildir?
A) Bireyin her yönden kendini geliştirmesine yardım edilmelidir.
B) Bireylerin gelişim görevlerini gerçekleştirmesine ilişkin yardımları
içerir
C) Kendini gerçekleştirme hizmetlerin temelindedir
D) Bireylere gelişim sürecinde destek olunmalıdır
E) Sadece problemi olan öğrenciye yönelik hizmet verme
(Cevap E)

16. Sosyometri tekniği uygulandıktan sonra oluşturulan sosyogram'dan
aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?
A) Sınıf içindeki gruplaşmalar
B) Sevilen ve sevilmeyen öğrenciler
C) Sınıftaki lider özellikteki öğrenciler
D) Gruptaki sevilmeyen öğrencilerin sevilmeme nedenleri nelerdir
E) Sınıftaki izole edilmiş bireyler
(Cevap D)
« Son Düzenleme: Şubat 01, 2007, 02:45:17 ÖÖ Gönderen: fanatik3366 »

PDR forum.net

Rehberlik Soruları (2005-KPSS)
« : Ağustos 12, 2006, 11:05:53 ÖS »